MBU hittar möjligheter för övning
Under pandemin krävs särskild förmåga att anpassa beteenden och verksamheter, som tidigare kändes självklara. Detta har RSG:s MBU-instruktörer lyckats med - och genomförde den 30 september en ytlivräddningsövning i Bergsjön, för MBU-ambassadörer. MBU betyder Människan bakom uniformen.
På parkeringen utanför Kortedala brandstation står elva nervösa ungdomar. Ikväll ska de få prova på ytlivräddning med räddningstjänsten.
- Patrik, kommer vi få dyka ner till botten? Frågan ställs av en ungdom till en av Kortedalas brandmän som också är MBU-instruktör. - Nej, vi kommer inte dyka. Tanken är att ni i full utrustning ska få hämta en person på ytan och bogsera tillbaks den till land, svarar Patrik Willumsen.
Förutom Patrik finns även Pontus Zamani, Fredric Liljeros, och Peter Skoogh på plats, alla brandmän på Kortedala brandstation och instruktörer för MBU. I normala fall sker MBU-träffarna oftast på brandstationen, men under pandemin finns restriktioner kring besök på stationerna. - Vi har planerat det här i flera veckor, på grund av rådande pandemi fick vi möjlighet att hitta på helt nya aktiviteter utanför brandstationen, säger Fredric Liljeros.
Människan bakom uniformen
MBU - Människan bakom uniformen, är ett projekt mellan Göteborgs stad och uniformsbärande yrken som till exempel räddningstjänst, polis, ambulans, spårvägen och väktare. Grundtanken är att lära känna varandra och minska fördomar, och i kursen som tar tio veckor får ungdomarna pröva på och sätta sig in i uniformsbärarnas yrken. MBU startade i Östra Göteborg men finns nu i hela Sverige och projektet fortsätter att växa.
Ungdomarna som deltar i kvällens aktivitet kallas ambassadörer, vilket innebär att de redan gått grundkursen MBU men valt att fortsätta engagera sig och bidra till verksamheten.När minibussarna stannar i Bergsjön och deltagarna kliver av ser de att allt redan är förberett, där finns ett tält att byta om i, torrdräkter, cyklop, fenor och på bryggan står ett elverk och puttrar som driver belysning uppställd på en trebent stolpe.
Alltid kul att träffas
- Vi fick alla fick på oss en våtdräkt, flytväst, simfötter och cyklop och blev ankrade i en lina som en av brandmännen höll ifrån land. Patrik Willumsen agerade nödställd och vi fick som deltagare simma ut med räddningskrans från land, trä kransen över hans huvud och livrädda honom in mot land. Alla fick tydliga instruktioner före start, berättar IdaMaria Stocks, ny kommunikationschef på Rsg som blivit inbjuden för att dokumentera men också passar på att delta i övningen.
Kvällen fortlöper och mörkret faller, när den sista deltagaren kommer in till land så är det dags för fika och utvärdering. - Som vanligt kul att träffa er, och att se att ni går in hundra procent och löser uppgiften fantastiskt bra, sammanfattar Pontus Zamani. Peter Skoogh konstaterar att alla såg livrädda ut när de skulle ner i vattnet, men slappnade av så fort de kom igång. - Det här var en jätterolig och unik upplevelse som jag lärde mig mycket av, tacksam att jag fick vara med ikväll, säger Bianca Nikadon, en av deltagarna.
Väcker intresse för yrket brandman
-Det var väldigt roligt och lärorikt att vara med ute på en övning och jag är imponerad både över mina nya kollegor och över ungdomarna och ledarna inom MBU. Det var härligt att se engagemang för vår verksamhet. En av höjdpunkterna var helt klart när en av tjejerna tackade för kvällen och sa att hon nu var intresserad av att bli brandman, avslutar IdaMaria.