Vår syn på släckmedel
Räddningstjänsten Storgöteborg, RSG, RSG använder olika släckmedel och metoder för att släcka bränder. Det gäller att välja den bästa lösningen vid varje situation för att vara så effektiv som möjligt och samtidigt minimera den totala skadan, inte minst avseende miljön.
Ingen metod passar alla bränder och situationer och alla släckmedel inklusive vatten påverkar miljön i någon form. Släckning med hjälp av enbart vatten kan användas till flertalet bränder, men långt ifrån till alla.
Skum används i släckningsarbetet då det bedöms vara effektivt
- I dag utvecklas bränder mycket fortare och både material och brandgaser innehåller fler kemikalier än förr. Den totala mängden förorenat släckmedel och förorenad luft blir en faktor att värdera och därmed använda det släckmedel som är effektivast vid respektive händelse.
Skum är i vissa situationer effektivare och det behövs mindre mängd vatten vilket betyder mindre mängd förorenat släckmedel i naturen, lägre risk för vattenskador i byggnader och ger ett kortare brandförlopp. RSG använder skum när det är nödvändigt för att släckningsarbetet ska bli så effektivt som möjligt.
Vid en räddningsinsats är det vårt ansvar att hindra eller begränsa skador på människor, miljö och egendom. RSG:s skumvätskor för byggnad och brand i brandfarliga vätskor innehåller inte fluortensider och har väl kartlagda miljöegenskaper.
Arbete med att ta fram en godkänd och tillräckligt effektiv ersättningsprodukt
Göteborg är en region med hög riskbild gällande transport, produktion och hantering av brandfarliga vätskor. Detta ställer krav på att RSG ska ha god förmåga att kunna hantera de olyckor som kan ske.
Det brandskum innehållande PFAS-ämnen, t.ex. PFOS som bland annat har använts vid försvarets övningsplatser och flygplatser är förbjudet sedan flera år. Vissa former av den sortens skumvätska har använts även historiskt av RSG dock har RSG genomgått ett omfattande arbete med att byta ut alla gamla skumvätskor till fluorfria alternativ.
De skumsorter som tidigare funnits har destruerats hos auktoriserade företag som hanterar farligt avfall. Just nu pågår även ett arbete med att implementera saltbaserade tillsatsmedel i alla RSG: nya räddningsenheter vilket ger oss möjlighet till ytterligare ett verktyg för att effektivt hantera bränder. Tillsatsmedel är en form utav salter har en impregnerande effekt och är miljöanpassat och giftfritt.
Riktlinjer skumanvändning
RSG arbetar utifrån interna riktlinjer som är likvärdigt med allt släckmedel som RSG använder vilket är grundprincipen att varje droppe ska göra nytta. Vid användning av A-skum, mot fibrösa bränder, vid brand i objekt såsom byggnad, fordon, container etc. ska skummet läggas inne i objektet eller mot direkt brandutsatt byggnadsdel samt B-skum (mot vätskebränder) får endast användas vid händelse med brandfarlig vätska. Via RSG.s riktlinjer vägleder vi även hur skum kan eller inte kan användas i vissa känsliga miljöer, t.ex. vattenskyddsområden.
Skum är att betrakta som miljöskadligt, både A- och B-skum, och ska därför hanteras enligt denna riktlinje. För räddningsledaren gäller att hen ska göra en samlad bedömning vid respektive händelse där skum används, med utgångspunkten att inget skum bör lämnas kvar.
RSG arbetar även i samverkan med våra leverantörer med att utveckla taktik och metod för att minska miljöpåverkan av släckmedel.