Miranda - brandingenjör, larm- och ledningsoperatör och nu brandman
Ena dagen kan man se Miranda i fullt larmställ på väg ut på larm, andra dagen kan man hitta henne framför en dator med fokus på remisser och tredje dagen är det hon som svarar i telefonen när en person i nöd ringer in. Miranda Larsson har arbetat på RSG i snart 9 år, under den tiden har hon hunnit med att bredda sin kunskap inte bara en gång utan ett flertal. Läs om Mirandas resa inom RSG och vilken kunskap hon tar med sig från sina olika roller.
Hallå där, Miranda!
Under sommaren har du arbetat som brandman både på Lundby och Mölndals brandstation, och du arbetar även som specialist på Myndighetsavdelningen. Kan du berätta om dina olika tjänster och din resa inom RSG?
- Jag blev anställd som brandingenjör för nästan 9 år sedan och började jobba med förebyggande. Då handlade mitt arbete till stor del om att som sakkunnig svara på remisser från våra medlemskommuner enligt Plan- och bygglagen. Så småningom började jag röra mig mer mot tillsyn enligt LSO och fick efter några år tjänst som specialist på Enheten för brandskydd och tillsyn. Samtidigt sökte jag mig till vår Ledningscentral och fick efter en introduktion där en kombitjänst där jag avlöste som larm- och ledningsoperatör. Efter några år med det upplägget valde jag att börja läsa SMO på distans, och gjorde i våras tredje terminens lång-LIA på Lundby brandstation. Jag sökte då även sommarvikariat som brandman och har varit anställd på Mölndals brandstation under sommaren. Utöver det är jag också med i kamratstödsgruppen och har fått förmånen att gå RSG:s traineeprogram för operativ ledning. Så jag har inte direkt bytt bana då jag fortfarande har kvar min tjänst som specialist. Jag har bara breddat mig inom förbundet.
Vad var det som fick dig att vilja söka dig vidare till att arbeta som brandman?
- Det är något jag velat sedan länge, innan jag läste till brandingenjör stod valet mellan just det och att läsa SMO. Yrkesrollen lockar mig helt enkelt. Kombinationen av att få arbeta med praktiska uppgifter, att få hjälpa någon när de behöver det som mest, att få åka blåljus och att få göra det med ett gäng människor där alla bidrar med olika förmågor. Värsta drömtjänsten ju! Sen får vi se hur framtiden blir, jag trivs superbra i min tjänst som specialist och vill helst se om det går att kombinera den rollen med brandmannarollen, så som det har funkat med ledningscentralen.
Vilka erfarenheter tar du med dig från dina tidigare roller inom RSG?
- En massa! Främst kunskap om hur allt hänger ihop i en helhet. Jag tar med mig hur RSG fungerar som organisation, en hel del personkännedom inom organisationen, kunskap om hur brandskydd kan se ut i olika typer av byggnader, om hur det fungerar inne på ledningscentralen och om hur viktigt det är att man kan prata med varandra om saker man upplever. Med det sagt så är det också en himla massa nytt att lära! Det blir tydligare och tydligare för mig hur väldigt mycket det är man ska kunna och bemästra som brandman.
Hur tycker du att det fungerar att kombinera de olika rollerna du har?
- För mig funkar det bra. Det kanske inte är för alla, men jag ser det som att det är en stor vinst för RSG. Jag kan bidra med min kunskap om förbyggande till det operativa, och tvärtom. I framtiden kommer jag kunna använda vetskapen om hur det faktiskt fungerar på olycksplats när jag hjälper inspektörerna att landa i vad som är skäligt att ställa krav på i tillsynsärden. Jag ser det också som att jag kan vara en ambassadör för både det förebyggande och det operativa. Det blir ju oundvikligen så i en stor organisation att den ena handen inte vet vad den andra gör, så när brandmännen undrar vad vi pysslar med inne på den administrativa delen av RSG, eller hur rutinerna på ledningscentralen ser ut, så kan jag svara på det.
Vill du skicka med något tips till andra som vill göra en karriärsresa inom räddningstjänsten?
- Mycket går om man vill det tillräckligt, men det går bäst om man har folk runt omkring sig som vill hjälpa en på vägen. För min egen del har jag behövt jobba en del och ta många egna initiativ för att göra det jag gjort, men det hade aldrig funkat utan alla de som stöttat mig längs vägen. Se till att hugga tag i de personerna som kan hjälpa till och som har något de vill lära ut!
Susanne arbetar som HR-specialist på RSG, vi passar på att fråga henne hur det fungerar med kombitjänster och kompetensutveckling inom RSG.
- Sedan några år tillbaka erbjuder RSG återigen kombitjänster. Det är tjänster inom operativ leding som insatsledare eller insatschef, som kombineras med dagtidsuppdrag där man arbetar inom ett visst område eller på en annan avdelning. Vi har exempelvis anställda som kombinerar en operativ roll med handläggning på Myndighetsavdelningen.
När det gäller kompetensutveckling så finns det lite olika vägar att gå. På RSG har anställda goda möjligheter att utvecklas i nya roller då vi internt annonserar en hel del tjänster. För den som siktar på en högre operativ roll kan anställda söka vårt Traineeprogram inom Operativ ledning och för den som vill bli chef finns möjligheter att söka till programmet Morgondagens chef.
Detta är mer generella möjligheter som erbjuds men sen är det givetvis i varje medarbetares vardag tillsammans med chefen som behov och önskemål diskuteras kring den enskilda kompetensutvecklingen. Det kan handla om kompetens som kan byggas på genom att få ta del av en annan kollegas kunskap, gå bredvid eller praktisera på en annan enhet eller avdelning, gå en kurs i ett specifikt ämne eller liknande.