Räddningstjänsten Storgöteborgs olycksutredning efter branden och explosionen på Övre Husargatan
Tidigt på morgonen den 28 september 2021 inträffade en brand och explosion i ett flerbostadshus på Övre Husargatan i Göteborg. Ett stort antal enheter larmades till platsen. Under de första timmarna genomfördes rökdykning och evakuering från trapphus, lägenheter och från balkonger.
Under stora delar av förmiddagen pågick ett intensivt arbete med brandsläckning vilket försvårades av det faktum att stora delar av det byggnadstekniska brandskyddet hade satts ur spel på grund av explosionen. En person avled och stort antal personer fördes till sjukhus. Den aktuella byggnaden behöver omfattande renovering.
Syftet med Räddningstjänsten Storgöteborgs, RSG:s, olycksutredning är att inhämta erfarenheter från insatsens genomförande och de svåra bedömningar som personalen tvingades hantera i samband med denna händelse.
Proffesionellt arbete med omtanke
- De synpunkter som har framkommit under utredningen ska ses med den aspekten att vi olycksutredare har haft tillgång till allt material och all fakta och sedan kunnat sitta i lugn och ro och diskutera. Det är en förmån som ingen bland personalen på olycksplatsen hade tillgång till, säger Carl-Fredrik Lindahl, olycksutredare på RSG.
Orsaken till branden och brandförloppet samt byggnadstekniskt brandskydd har inte utretts i RSG:s olycksutredning. Utredningen handlar heller inte om att leta fel eller skuldbelägga.
- Vi vet att personalen som agerat i räddningsinsatsen har gjort sitt yttersta. Alla som arbetade under dessa förhållanden har gjort ett professionellt arbete med stor omtanke kring de drabbade, säger Anders Ekberg, räddningschef på RSG.
Livräddande åtgärder
Olycksutredningen visar att RSG genomfört en effektiv insats. På kort tid genomfördes många livräddande åtgärder som förhindrade att händelsen fick ännu värre konsekvenser än vad den fick.
Utredningen visar att räddningspersonalen på plats har varit utsatta för och utsatt sig för stora risker men att det har varit försvarbart med tanke på de vinster man erhållit i form av räddade människoliv. Under händelsen har RSG initierat och utfört samverkan med andra organisationer på ett mycket bra sätt. Händelsen kom att få ett stort intresse i media och tidigt skapades förutsättningar för RSG att hantera det.
Utredningar ska användas till vidareutveckling
- Den här typen av händelse ställer höga krav på räddningstjänstens tillgång till resurser och förmågor. RSG som större kommunalförbund har en god tillgång till resurser och förmågor samt har dessutom ett omfattande operativt samarbete i ett gemensamt ledningssystem med andra räddningstjänstorganisationer, säger Anders Ekberg.
Både RSG:s olycksutredning och den nationella olycksutredningen som genomförts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska användas till vidareutveckling av RSG:s operativa verksamhet och ge ökad kunskap hos personalen.
- Vi kommer nu titta på och göra bedömning på vilka åtgärder som behöver vidtas utifrån erfarenheterna från olycksutredningarna, säger Anders Ekberg.
RSG:s olycksutredningen finns här.
Den nationella olycksutredningen finns på MSB:s hemsida.
Frågor från media kring RSG:s olycksutredning samordnas av Presskommunikatör Anna Dyne, tfn 031-335 27 58.