Civilplikt och brist på brandmän stod på agendan vid ministerbesök på RSG
I händelse av krig spelar räddningstjänsten en viktig roll i det civila försvaret. Om Sverige skulle hamna i krig skulle behovet av räddningstjänst öka kraftigt och samtidigt får vi nya och andra uppgifter att lösa.
Det var några av de frågor som Räddningstjänsten Storgöteborg, RSG, diskuterade tillsammans med ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, när han besökte räddningstjänsten.
Carl-Oskar Bohlin ansåg också att detta var väldigt viktiga frågor.
- Sverige bygger nu upp civilförsvaret, som är bottenplattan för andra nivåer och vi ska se över om det finns något i vår styrning vi kan göra för att tillgodose behoven.
Nya kunskaper behövs
En av de nya uppgifterna som räddningstjänst ska ombesörja, i händelse av krig, är att identifiera, spärra av och röja oexploderad ammunition. Lars Klevensparr, förbundsdirektör för RSG menar att det är en uppgift som det i dagsläget inte finns tillräcklig kompetens för att utföra.
- Som allt annat vi ska vara bra på, måste vi öva på i vardagen. Detta är en uppgift vi idag inte har tillräcklig utbildning för men som kommer att förväntas av räddningstjänsten.
Andra uppgifter som ska lösas är indikering och sanering för skydd mot kemiska stridsmedel. För att räddningstjänsten ska klara detta krävs särskild utbildning samt ett stärkt civilförsvar.
- På RSG har vi arbetat hårt med att kontinuitetsplanera för en robust krisberedskap under fredstid. Vid höjd beredskap måste vi kunna "växla upp" verksamheten, säger Lars Klevensparr. Vi vet att räddningstjänsten förväntas ta ett stort ansvar i krig. Erfarenheterna från Ukraina visar att räddningstjänstpersonal är synnerligen utsatta.
Stort behov av resurser
RSG har krigsplacerat all personal och börjat beredskapsplanera. RSG har även gjort flera åtgärder inom säkerhet och säkerhetsskydd.
Detta kräver stora investeringar som RSG inte har tillförts pengar för. De finns statliga medel från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, för resurser, material, kompetens och finansiering.
Då dessa medel inte är direkt riktade till räddningstjänst, når medlen oftast bara respektive kommun, och inte till räddningstjänstförbunden. Detta är något som RSG krigat och slagits för, och nu vädjar till civilförsvarsministern att se över.
Risk för brist på kompetens och brandmän
En förutsättning för att räddningstjänst ska kunna bedrivas är att det finns utbildad personal. Idag har RSG, liksom alla räddningstjänster i Sverige, stora svårigheter att rekrytera brandmän.
MSB ansvarar för utbildningen där ca 100-125 personer utbildas per år och alla Sveriges räddningstjänster slåss om denna ganska tunna skara. Detta är täcker långt ifrån behovet, och utbildningen är uppbyggd på ett sådant sätt att de som utbildats inte alltid är anställningsbara.
- Om inte MSB kan utbilda i den takt som krävs kan vi behöva utbilda i egen regi, vilket inte är en önskvärd utveckling, menar Lars Klevensparr. Som exempel behöver vi 60 brandmän som sommarvikarier, så att våra ordinarie brandmän kan få sin välbehövliga semester. Vi har idag lyckats rekrytera hälften. Vi närmar oss att behöva gå ner i personalstyrka om inget händer. Detta är ett mycket stort bekymmer för oss.