Räddningsinsatsen vid Gåsagången på Hisingen är avslutad

26 september, 2024, kl 11:27

Räddningstjänsten larmades till en brand i flerfamiljshus på Gåsagången på Hisingen kl. 15:12.

Uppdaterad kl 19.10 den 26 september 

Räddningstjänsten Storgöteborg, RSG, har idag kl 19.10 avslutat räddningsinsatsen vid Gåsagången på Hisingen. Inför beslutet att avsluta räddningsinsatsen har RSG haft avstämningsmöten med berörda aktörer för att säkerställa fortsatt hantering på platsen efter räddningstjänstens insats. Nu återstår efterarbete för fastighetsägare, försäkringsbolag och polis.

 

Uppdaterad kl 11.27 den 26 september 

Onsdagen den 25 september kl 15.12 inkom larm om brand i byggnad på Gåsagången på Hisingen. Branden spred sig upp till vinden, kraftig rök spred sig i området och räddningsledaren utfärdade ett VMA. Klockan 20.20 samma dag återkallades VMA.

Målet med släckningsarbetet var att begränsa branden till att sprida sig till närliggande byggnader samt underliggande lägenheter. Begränsningslinjerna som vi har hållit under insatsen förblev intakta och vi har haft kontroll på branden så att den inte spridit sig.

Räddningstjänsten kommer att vara kvar på platsen under dagen men är i ett avslutande skede för räddningsinsatsen och förbereder för att andra aktörer kan ta vid.

Samtliga 36 lägenheter i bostadshuset är evakuerade och de boende erbjuds olika former av stöd från bland annat kommunen och fastighetsägare och försäkringsbolag.

 

Uppdaterad kl 19.45 den 25 september

Det VMA som utfärdades i samband med branden är nu upphävt och gäller inte längre.

Branden startade i en lägenhet och har via en balkong spridit sig både till andra balkonger och upp till vinden.

Branden är nu i ett skede där den har minskat i intensitet. Vindsvåningen brinner fortfarande men under kontrollerade former och vi arbetar med att förhindra spridning till närliggande byggnader samt underliggande lägenheter.

Utmaningen i det fortsatta släckningsarbetet är att låta vinden brinna av men ändå vara återhållsamma med vatten så att inte lägenheterna skadas av för mycket vatten.

Samtliga 36 lägenheter i bostadshuset är evakuerade och de boende erbjuds olika former av stöd från bland annat kommunen och fastighetsägare och försäkringsbolag.

Vi kommer att vara kvar på platsen under hela natten och bevaka branden.

 

Uppdaterat kl 17.45 den 25 september

Branden startade i en lägenhet och har via en balkong spridit sig både till andra balkonger och upp till vinden. Branden är ännu inte under kontroll och hela byggnaden är utrymd.

Räddningstjänsten Storgöteborg är på plats med ett omfattande resurser och arbetar både med att förhindra spridning till närliggande byggnader samt att förhindra spridning till underliggande lägenheter. Att helt släcka vindsbranden ses som svårt.

Ett VMA är utfärdat och Räddningstjänsten Storgöteborg uppmanar personer i närområdet att ta del av informationen och agera därefter.

Kl 15.59 den 25 september
Räddningstjänsten larmades till en brand i flerfamiljshus på Gåsagången på Hisingen kl. 15:12.
Vi har ett stort antal enheter på plats. Branden pågår just nu i flera lägenheter och sprider sig upp på vinden.