Bild för länk -

Europeisk delegation fick dra slang och släpa docka

17 september, 2024, kl 11:01

En delegation bestående av ungdomsarbetare och socialarbetare från Finland, Tjeckien och Göteborgs stad besökte Lundby Brandstation en onsdag i september

PBU betyder Person Behind the Uniform och är den engelska översättningen av MBU - Människan Bakom Uniformen. Inom ramen för ett EU-projekt på temat Tillit till myndigheter så besöker de varandras länder för att lära av varandra.

MBU är en metod som startade i Kortedala och som spridits inte bara till ett tjugotal städer i Sverige utan även utomlands.

– I Finland har vi också problem med att ungdomar beter sig illa mot blåljuspersonal, så vi är intresserade av hur MBU kan hjälpa oss att skapa tillit och relation även i vårt land säger Elisa Ahlsted finsk ungdomsarbetare.

- I Tjeckien har vi erfarenheter av att räddningstjänstpersonalen inte riktigt har förståelse för den sociala dimensionen i deras arbete, berättar Davina som arbetar med flyktingar från Ukraina i Prag.
- MBU är en bra metod för dem att närma sig sitt närsamhälle och blir en bra investering i sin egen arbetsmiljö reflekterar hon vidare.

Maria Lindberg som är ansvarig för MBU på Hisingen fullkomligt trollbinder gruppen med sina fina och roliga berättelser av alla möten som skett inom MBU genom åren. Till sin hjälp har en MBU-ambassadör vid namn Simon. Första gången Simon klev in genom dörrarna på Lundby var han 12 år och skulle gå på en Häfa i 5:an lektion. Nu står han som vuxen man i samma lektionssal och berättar, på engelska, om sina minnen från MBU och hur det har fått honom att växa.

Då känner jag en stolthet att vi är en organisation som följer våra invånare under livet och ger dem möjlighet att utvecklas och ta eget ansvar. Brandmännen Robin Korhonen och Fredrik Enerås berättar om varför MBU är så viktigt för oss som räddningstjänst:

- Att vi är en del av samhället, det bidrar till säkrare arbetsmiljö, vi breddar bilden av oss och får människor att bli intresserade av yrket och att vi skapar tillit och relationer mellan oss och våra ungdomar.

Sen blir det dags för deltagarna att göra en förenklad  version av den arbetsrelaterade banan som MBU-ungdomarna gör under kursen. De fick, iklädda larmställ och fulla luftpaket, dra slang, sätta på strålrör, rulla ihop för att sen springa och släpa docka. Övningen framkallade både svett, skratt och stolthet.

När jag lämnar stationen så växer även en stolthet i mig  med insikten att Räddningstjänsten Storgöteborg har samverkat och drivit MBU i femton år.

Pernilla Alsterlind
Verksamhetsstrateg