Bild för länk -

Hjärt-lungräddning (HLR) – Din kunskap kan rädda liv

14 oktober, 2024, kl 13:15

Att kunna hjärt-lungräddning (HLR) kan vara skillnaden mellan liv och död. När någon drabbas av ett hjärtstopp börjar hjärnan ta skada redan efter några minuter.

- Genom att ingripa snabbt kan du minska risken för allvarliga skador och om en hjärtstartare används kan hjärtat ofta återfå sin rytm. Målet är att påbörja HLR så snabbt det går. Ju tidigare vi kan starta HLR – desto större är chansen att det går bra, berättar Henrik Alexandersson, brandman på Räddningstjänsten Storgöteborg.

- Varje år får nästan 10 000 personer plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, men alla vi kan vara med och rädda liv. Din insats kan göra skillnad!

HLR är enkelt att lära sig

Att lära sig HLR är enklare än du kanske tror. På bara 90 minuter kan du gå en kurs där du får träna praktiskt på dockor och lära dig alla steg för att vara redo om olyckan är framme.

Vill du snabbt få en översikt kan du också gå HLR-rådets snabba webbkurs. På bara 15 minuter får du koll på grunderna och de viktigaste momenten. Detta är en interaktiv webbutbildning som visar när och hur du utför HLR för att rädda liv. Allt du behöver för att öva är en kudde. Denna korta utbildning ersätter inte praktisk vuxen HLR-utbildning på en docka, men det är en god start! 

Brandmän med hjärtstartare – redo att ingripa

Räddningstjänsten Storgöteborg har ett viktigt uppdrag att stödja sjukvården vid hjärtstopp. Minst två brandmän rycker ut med hjärtstartare för att snabbt kunna ge livräddande insatser i väntan på ambulans.

- Våra brandbilar är alltid utrustade med hjärtstartare, och vi finns där för att agera snabbt vid olyckor eller akuta situationer där någon drabbats av hjärtstopp, berättar Henrik Alexandersson och fortsätter:

- Tillsammans kan vi se till att fler liv räddas. Lär dig HLR och gör skillnad!