Bild för länk -

Ungdomsbrandkåren - en skatt i skärgården

16 augusti, 2024, kl 14:04

Det är en strålande dag i maj, solen skiner och termometern visar 24 grader. Skärgårdsbåten är full av turister och bofasta som styr mot Donsö, en av Göteborgs vackra skärgårdsöar. Men vad de flesta inte vet är att en särskild skatt väntar på dem - Ungdomsbrandkåren i södra skärgården

Ungdomsbrandkåren skapades efter att brandmännen märkte att det eldades mycket i terrängen och att det fanns bristande förståelse för konsekvenserna. Syftet var också att strategiskt arbeta med att attrahera framtida medarbetare. Och på den självklara frågan om ungdomarna kan tänka sig att bli brandmän eller brandingenjör så svarar de såklart ja.

En viktig resurs för framtiden

Ungdomarna har fått delta i många lärorika och roliga aktiviteter. Bland annat har de stått utanför den lokala affären och demonstrerat hur man släcker bränder i kläder och olja.

Ungdomsbrandkåren har varit aktiv i över två år och träffas en gång i månaden. Ungdomarna och brandmännen samlas kring spännande aktiviteter. Albin, 15 år och bofast på ön, berättar entusiastiskt

- Det är alltid så genomtänkta träffar och ledarna är grymt bra.

- Det är roligt att lära sig viktiga grejer, säger Evert som särskilt minns -Vi har fått göra så mycket roliga saker. För några månader sen var vi på Gårda och kröp i underjordiska gångar och testade rökdykning. Vi badade av svett efteråt, skrattar kompisen Hjalmar.

Jag får en pratstund med ungdomarna när de äter korv som styrkeledare Peter Fhager grillat efter en träff till havs med temat Andra organisationer än räddningstjänsten som sysslar med räddning.

Samarbete kring räddningsinsatser

Dagen började i Donsö hamn vid brandbåten Edor. Sjöräddningen anslöt och ungdomarna fick åka ut på havet med både Sjöräddningen och brandbåten. Mitt ute på böljan den blå anslöt SAR-helikoptern (Search and Rescue).

Helikoptern och Sjöräddningen övade ett moment med en drivande båt. Ytbärgare vinschades ner från helikoptern till båten och en skademarkör vinschades upp. Efteråt landade helikoptern och ungdomarna fick chansen att utforska den och prata med besättningen.

Under dagen fick ungdomarna också närmare insyn i Sjöräddningens och ambulansens båtar, där personalen berättade om sina verksamheter.

En minnesvärd avslutning

Thony Sjöström, styrkeledare på Donsö, summerar året

- Det har varit ett härligt år med många roliga och lärorika träffar och den 1 juni fick ungdomarna visa vad de lärt sig för sina anhöriga. Avslutningsträffen innehöll ett dramatiskt och spännande upplägg. Ungdomarna fick rädda en docka som "råkat" tända eld på sina kläder när det grillades.

- De fick också hjälpa en "skadad" person som vält med sin moped och fått ett otäckt sår på benet och ont i nacken. Som avslutning fick de rädda en person som ramlade i vattnet under en fisketur – ett scenario som blev extra spännande eftersom det inträffade precis efter mopedolyckan.

Ungdomsbrandkåren på Donsö är en fantastisk resurs för både ungdomarna och samhället. Genom sina månatliga träffar får ungdomarna inte bara kunskap och färdigheter som kan rädda liv, utan också en stark gemenskap och en känsla av ansvar för sitt samhälle. Denna verksamhet är verkligen en skatt i Göteborgs skärgård och en stolthet för Räddningstjänsten Storgöteborg.

Fakta om Ungdomsbrandkåren

Ungdomsbrandkåren på Donsö är en del av den nationella föreningen Sveriges Ungdomsbrandkårer som är en ideell riksorganisation som ska:

  • Verka för ett ökat intresse för räddningstjänstfrågor, att riskmedvetandet ökar bland ungdomar, vilket leder till ett engagemang i föreningslivet och en meningsfull fritid.
  • Främja jämställdheten mellan könen och verka för att ungdomar med olika bakgrund tas upp i organisationen.
  • Verka för en höjning av samhällets och medborgarnas beredskap och höja individens förmåga att klara olika påfrestningar i samhället.

Text och foto: Pernilla Alsterlind