Värnen – en värdefull resurs för samhället
En vacker oktoberdag på Räddningstjänstens Storgöteborgs övningsfält Karholmen arrangerades en av årets viktigaste utbildningsdagar.
Det är ett trettiotal personer som är anslutna till något av de många värn som finns inom Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) som är på plats. Varje år arrangeras två utbildningsdagar för att höja kompetensen bland de värnanslutna och de får lära känna varandra och utbyter kunskap och erfarenheter.
Värnen, som finns i områden som Asperö, Brännö, Vrångö, Köpstadsö, Frölunda, Lindome, Dyrön, Åstol, Klädesholmen, Härön och Olofstorp, utgör en viktig del av samhällets beredskap och säkerhet. I södra skärgården finns även RSGs Ungdomsbrandkår sedan några år tillbaka och några av ungdomarna är med på utbildningsdagen.
En dag fylld av lärande och samarbete
Dagen startade med en förevisning av brand i en container och övertändning, ledd av brandmännen Marcus Bryng och Filip Albinsson. När det är över är det några av deltagarna som sitter på marken, återhämtar sig och reflekterar över upplevelsen. En av dem är Hjalmar från Ungdomsbrandkåren, som entusiastiskt delar sin erfarenhet:
– Det var helt otroligt att få se detta!
På schemat för dagen stod allt från hjärt- och lungräddning (HLR) och sjukvårdsteori till övningar i vattentransport, handbrandsläckare och rökskydd.
– Det är viktigt att värnen, som ibland hamnar i farliga miljöer, kan skydda sig från att andas in rök, säger Richard Jendelin, räddningslärare på RSG och ansvarig för rökskyddsstationen.
Frivillighetens värde – en personlig erfarenhet
En av deltagarna på övningsdagen är Kenneth Wassberg, som till vardags arbetar på RSG:s Tekniska avdelning. Han förklarar att erfarenheterna från värnet har varit till stor nytta även i hans dagliga arbete.
– Erfarenheterna jag får via värnet är värdefulla för mig i mitt vanliga jobb. Det får mig att förstå brandmannens behov, och sen tycker jag om att hjälpa till i samhället, berättar Kenneth medan han koncentrerar sig på att förbättra sitt rökskydd.
Samtidigt, ett stenkast bort, rullar en grupp ut slangar för att bygga ett slangsystem. Denna kompetens är avgörande vid skogsbränder, där stora mängder vatten måste transporteras till svårtillgängliga områden för att släcka elden.
Mångsidighet och kompetens i värnens uppdrag
Magnus Högberg, regional insatsledare på RSG, och larmoperatören Patrik Hedlund ansluter senare under dagen De berättar att värnen har olika kompetenser och larmas utefter vad larmet kräver. Lindome värn har exempelvis ansvaret för storskalig belysning, som kan vara avgörande vid större insatser inom hela förbundet. I Olofstorp finns både ett räddningsvärn och ett skogsbrandsvärn. Ibland kallas värnen in för eftersläckning, och de kan även delta i s.k. akut – restvärdesräddning där de hjälper till att skapa en torr och rökfri miljö efter bränder.
Värnen på öarna i vår skärgård blir larmade via sms till alla förekommande räddningsinsatser som sker i vår skärgård.
Att bidra till samhällssäkerheten
Peter Rosengren, arbetar till vardags i Lerums kommun som Energi-och klimatrådgivare och är ansluten till skogsbrandsvärnet i Olofstorp. Peter såg en annons på RSG:s hemsida 2019 där det stod att fler frivilliga behövdes i hans område. Han ansökte och har sedan dess varit engagerad. För honom är frivilligheten ett sätt att aktivt bidra till ett tryggare och säkrare samhälle.
– Värnet ger en fin gemenskap och det är meningsfullt för mig att engagera mig för samhällets trygghet och säkerhet, säger Peter, som också är engagerad i Lerums nattvandrare. Efter utbildningsdagen på Karholmen väntar en kväll på stan för Peter, där han ska fortsätta sitt arbete med att skapa trygghet och möta ungdomar.
En välbehövlig paus och fortsatt lärande
Efter förmiddagens intensiva brandsläckningsövningar var lunchpausen välbehövlig. I oktobersolens strålar såg vi ungdomar från Donsö Ungdomsbrandkår sitta och vila, laddade för eftermiddagens övningar. Härnäst väntade HLR-träning, både för att rädda vuxna och barn.
De utbildningsansvariga, Robert Frisk och Marcus Lagergren, uttryckte sin glädje över dagens framgång.
– Vi är jättenöjda med dagen. Vi arrangerar två utbildningsdagar per år, och det är värdefullt för värnen att dels få viktig kompetenshöjning, dels en möjlighet att träffa varandra och byta erfarenheter, säger de.
En resurs att värna om
Utbildningsdagarna på Karholmen är inte bara en chans för de värnanslutna att förbättra sina färdigheter, utan även en påminnelse om den gemenskap och samhällsanda som präglar värnens arbete. Värnen spelar en avgörande roll i att stärka samhällets beredskap och säkerhet, och deras frivilliga engagemang är ovärderligt både för individen och för det gemensamma samhället.
Dagen på Karholmen är ett exempel på hur värnens arbete utvecklas, där de förutom att bistå vid räddningsinsatser även fungerar som en trygghetsskapande kraft, inte bara under krissituationer utan också i vardagen.