Bild för länk -

Samverkan som gör skillnad – tillsammans för trygghet och säkerhet

9 april, 2025, kl 10:51

Samverkan mellan olika aktörer är en nyckelfaktor för att öka tryggheten och säkerheten i samhället. Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) har en central roll i detta arbete och samverkar med kommuner, polis och andra aktörer i flera viktiga frågor.

Genom att arbeta tillsammans skapas en effektivare och mer samordnad hantering av allt från brottsförebyggande insatser till brandskydd, utbildning och relationsskapande arbete. Här delar några av våra viktiga samverkansparter med sig av sina erfarenheter som visar på hur samarbetet gör verklig skillnad.

Tjörn kommun – trygghet i vardagen

Thorbjörn Berntsson, säkerhetssamordnare i Tjörn kommun, arbetar med brottsförebyggande insatser, hot- och våldshantering samt systematiskt brandskyddsarbete (SBA). Han möter RSG i flera forum, bland annat regelbundna möten för att ta fram en aktuell lägesbild inom brottsförebyggande arbete samt i samverkan med kommunens brandskyddsledare och i akuta möten när snabba insatser krävs. Han beskriver samarbetet som välfungerande men betonar vikten av fortsatt nära relation och engagemang från RSG, särskilt inom krishanteringsrådet.

– RSG deltar aktivt i våra forum, och vi upplever att samarbetet fungerar mycket bra. Det nära samarbetet betyder mycket och Räddningstjänstens anseende och kompetens är ovärderlig för kommunen och dess invånare, säger Thorbjörn.

Partille kommun – kvalitetssäkring och utbildning

I Partille kommun är Idah Grönbech säkerhetssamordnare med ansvar för teknisk och fysisk säkerhet, SBA samt delar av beredskapsarbetet. Hon lyfter fram RSG:s betydelse i utbildningsfrågor, särskilt genom kommunkonceptet och kvalitetssäkring av SBA-processer.

Idah ser potential i att tydligare synliggöra samverkan för medborgarna och att ytterligare stärka samarbetet kring trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete.

-En utökad samverkan inom övning och utbildning kan ge ännu större positiva effekter, särskilt vid större händelser som skogsbränder, där en tydlig ansvarsfördelning och planering är avgörande.

Lerums kommun – förebyggande arbete och relationsskapande

Christian Lööf, brandskyddssamordnare i Lerums kommun, arbetar med brandskyddsfrågor, HLR-organisationen samt utbildningsinsatser kopplade till brandrelaterade händelser i skolor. Han samverkar med flera enheter inom RSG exempelvis larmenheten och avdelningen för samhällsskydd. Han värdesätter de sms-larm om automatlarm i kommunens fastigheter som RSG skickar ut. -Detta gör att jag kan agera direkt på plats och samverka med den operativa styrkan för att kunna vidta förebyggande åtgärder och exempelvis förebygga framtida falsklarm.

En annan viktig aktivitet är när brandmännen i den operativa styrkan äter i bamba en gång i månaden tillsammans med eleverna på Dergårdsgymnasiet. -Syftet med gemensamma måltider är att bygga relationer mellan ungdomar och brandmän.

Christian vill även lyfta fram samarbetet kring särskilt riskutsatta för brand. När styrkan åker på larm och de identifierar att personen behöver extra stöd kontaktar de honom eller Josefin Åkerström på RSG. Är det så att personen behöver ha stöd i form av stärkt brandskydd i sin bostad så inleder de ett samarbete.
-  Vi ser till att socialtjänst och hemtjänst mobiliserar stöd och jag sätter i värmedetektorer och släckutrustning hos personen.  Jag vet att när vi samverkar skapas mervärde för båda parter då vi är beroende av varandra om vi vill effektivisera och utöka våra verksamheter för tredje man på ett tryggt och bra sätt, berättar Christian.

Polisen – trygghetsskapande insatser i skolor

Marko Ivanisevic, kommunpolis på Hisingen, betonar vikten av att RSG och polisen samverkar på bredare front utöver enskilda projekt. Han lyfter fram skolmiljön som en viktig arena för gemensamma insatser, där RSG kan utbilda om brandsäkerhet och förebygga anlagda bränder och obefogade brandlarm, medan polisen kan informera om de rättsliga konsekvenserna. ”PAR och MBU är exempel på insatser som är värdefulla för att skapa goda relationer och har ett viktigt budskap till ungdomarna där de lär sig om våra samhällsuppdrag och kan vara goda ambassadörer för ett tryggt och säkert samhälle.” PAR står för Polis, Ambulans, Räddningstjänst och har arrangerats för Hisingens åttondeklasser sedan många år.  MBU står för Människan bakom uniformen och är en kurs för ungdomar på Hisingen, Nordost och i Lerum.

Marko säger också att - Jag ser stora fördelar med en ökad förståelse mellan blåljusyrken, vilket leder till bättre samarbete på fältet och en starkare gemensam insats vid händelser där både polis och räddningstjänst behövs.

Kungsbacka kommun – hälsofrämjande arbete i samverkan

Christina Fröjdlund arbetar som samordnare på Förebyggandeenheten inom Vård & Omsorg i Kungsbacka kommun. Deras enhet består av 18 medarbetare som arbetar med fokus på hälsofrämjande och förebyggande insatser, främst för seniorer men även för vuxna från 18 år och uppåt.

De har samverkat med RSG genom ett Fortefinansierat forskningsprojekt vid Göteborgs universitet "Samproduktion för att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre"  samt genom spridning av ett egenproducerat brandskyddshäfte till 74-åringar i kommunen, vilket RSG hjälpt till att kvalitetssäkra.

– Det har varit otroligt värdefullt att få vårt material kvalitetssäkrat av Josefin Åkerström på RSG. Christina berättar att Josefin även deltagit på enhetens APT och delat viktig kunskap om brandskydd för äldre. - Samverkan har gett oss en stor påfyllnad av kunskap, säger Christina och säger att  fler i kommuner och regioner skulle vinna på att få bättre kännedom om RSG:s uppdrag. – Vi vill gärna utveckla samarbetet, men vi vet kanske fortfarande för lite om vad ni kan erbjuda. Har ni idéer så är vi på!

Samverkan som skapar mervärde

Det finns en bred samsyn kring att samverkan med RSG ger ett stort mervärde för alla inblandade. Kommunerna får tillgång till expertkompetens, vilket ökar kvalitetssäkringen och förenklar ansvarsgränserna. Polisen ser möjligheten till ett mer integrerat förebyggande arbete där unga får en bättre förståelse för blåljusyrkens roller och ansvar.  Genom fortsatt utveckling av samverkansformer och en tydligare kommunikation om RSG:s stöd och kompetens kan arbetet för ett tryggare och säkrare samhälle stärkas ytterligare. Tillsammans gör vi skillnad – för människors trygghet, varje dag.


Pernilla Alsterlind
Verksamhetsstrateg, Staben för styrning och utveckling